22 oktober 2018
Nieuws
Wat is dat toch met literatuur en geheugen? Ze lijken aan elkaar geklit als een Siamese tweeling. Leven we nog steeds in de ban van Marcel Proust? Van A la recherche du temps perdu tot en met Mijn strijd van Karl Ove Knausgård loopt een rechte lijn. Of kan literatuur ook een daad van ontkenning zijn, van tegenspraak en tegengeluid, met veelstemmigheid als remedie tegen het dominante discours? Deze veelstemmigheid is nodig om de sluimerende betekenissen in onze straten en pleinen, het nauwelijks hoorbare geroezemoes in onze levens, aan de oppervlakte te brengen. Dagelijks komen we voorbij standbeelden waarvan we niet weten wie of wat ze voorstellen, laat staan door wie ze werden gemaakt. Gestolde herinneringen. We hebben nood aan een archeologie van onze eigen levens, die blootlegt wat we misschien maar al te graag wilden vergeten.
Want onschuldige woorden bestaan niet, onschadelijke beelden evenmin.
We zijn als redactie blij een extra beeldig nummer te kunnen voorleggen. Naast het werk van Milena Naef, die lichamelijkheid en monumentaliteit met elkaar confronteert, is er de selectie van de Zomerkaping 2018 (een organisatie van Jeugd en Poëzie). De fijne resultaten van de samenwerking tussen jonge woordwerkers en grafische kunstenaars ontdek je in dit nummer. Bovendien is er het ketting-verhaal van verschillende auteurs dat tot stand kwam tijdens het Cement-festival en de selectie uit de open oproep, die alweer enthousiast werd beantwoord.
Auteurs: Annelies Leysen, Astrid Vandendael, Benjamin De Roover, Bouke Schut, Dennis Pauwels, Dewi de Nijs Bik, Emma van Hooff, Els Dillen, Felix Sandon, Femme ter Haar, Hannah Timmermans, Jens Meijen, Johanne Ampe, Joke van Leeuwen, Juicy Dune IJsselmuiden, Laura Op ’t Eynde, Lisanne van Aert, Lotte Lola Vermeer, Lotte Ogiers, Marieke Ornelis, Marieke Polderdijk, Marjan De Ridder, Merel van Slobbe, Pieter Van de Walle, Rosalien Helsen, Sam Hoeck, Sofie Van Breuseghem en Stella Legioen.
DIT BERICHT DELEN