7 mei 2019
Nieuws
De nieuwe Kluger Hans is er!
Nummer 36 heet Het feniksxcomplex en stelt de vraag of de feniks vernielzucht of net scheppingsdrang ervaart. Dit fabeldier is een mythische vogel die in staat is zichzelf te regenereren door aan zelfontbranding te doen. Het beest komt telkens weer tevoorschijn uit zijn eigen as en is dankzij dit trucje een lang leven beschoren.
Wat staat er je te wachten?
De vruchten plukken uit brokstukken. Ballast afwerpen. Niet weggooien, maar recupereren en er iets anders mee doen. Je levenswandel opeisen. Verrijzen uit tristesse. Breken, opnieuw geboren worden en verder gaan. Maar ook de afzondering opzoeken. Of een reis doormaken. Het voortdurend herwerken van hetzelfde verhaal, met telkens kleine wijzigingen die op het einde van de rit een groot verschil maken. De feniks als een langzaam voorbijschrijdende verandering. Of als een gedaantewisseling om aan de realiteit te ontsnappen. Invalshoeken zoals deze en meer kan je in deze bundeling verwachten.
Auteurs en kunstenaars
In Het fenikscomplex publiceerden we werk van Bas Tuurder, Casper Burghgraeve, Christiaan Ronda, Hans Depelchin, Jacqueline Verheijen, Jeroen van den Heuvel, Joost Oomen, Leonieke Baerwaldt, Louise Visser, Max Urai, Nele Buyst, Oscar Spaans, Otto Bergman, Shannon Tate Jonas, Sofie Alossery, Tania Verhelst, Tessa Van Wijnen, Uschi Cop, Willemijn Van Den Geest, Wout Waanders, Yelena Schmitz en Yousra Benfquih.
De beelden zijn kunstwerken van Dimitris Rentoumis en Féline Minne, twee kunstenaars die balanceren tussen vernielzucht en scheppingsdrang – de perfecte aanvulling voor dit nummer.
Teksten uit het Literair Reservaat
Daarnaast namen we in deze editie van ons literair tijdschrift ook een aantal teksten op die aan bod kwamen tijdens het tweede Literair Reservaat.
Het Literair Reservaat werpt vanuit de periferie een kritische, geëngageerde blik op het reilen en zeilen van de Nederlandstalige literatuur in België en Nederland. Deze keer luidde het thema ’Absolute beginners: is schrijven steeds opnieuw beginnen?’ Er kwamen kwesties bovendrijven zoals: Is elke auteur een eeuwige debutant? Start elke literaire tekst van een tabula rasa? Of hebben we de traditie, met haar overgeleverde normen en voorschriften, net nodig om in de kantlijnen ervan te krabbelen, te doorstrepen en te onderstrepen? Via deze brandende vragen die zich buigen over de problematiek van het (her)beginnen, betekenen de teksten van het Literair Reservaat een mooie aanvulling van Het fenikscomplex.
De tweede editie van dit feest van het woord werd georganiseerd op 18 november 2018 in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren, cultureel tijdschrift rekto:verso en platform voor essayistiek De Nieuwe Garde.
DIT BERICHT DELEN