14 november 2024
Nieuws

Image

Pat Donnez en Melissa Giardina zijn de peetouders van #47 Confabulatie!

Dit nummer wordt onder de vleugels genomen door twee bezige bijen uit literatuurland: Pat Donnez en Melissa Giardina. We stellen ze allebei graag voor. Beide zijn notoire veellezers met een liefde voor het woord; de ene luistert, spreekt en schrijft, de andere stelt vragen als een spons. De twee peetouders ondersteunen mee de nieuwe namen die in dit nummer te lezen zijn. Pat en Melissa kiezen daarbij elk hun twee favoriete teksten uit het nummer – die verschijnen druppelsgewijs op Roergebied.


Pat Donnez

Pat Donnez is schrijver, dichter, performer en journalist. Pat was de eerste stadsartiest van Mechelen. Zijn radioprogramma’s en podcasts op VRT (Radio 1 en Klara) zijn bekroond in binnen- en buitenland. 

Pat Donnez. (Foto Hartmut De Maertelaere)

Voor VRT MAX maakt hij Poëzie met Pat en Van A tot Z, marathoninterviews.

Samen met Toni Coppers bedacht en organiseert hij de jaarlijkse Fintroprijzen Supporting Youg Artists, dat jong artistiek talent een flinke duw in de rug geeft.

De literatuur is een speeltuin, vindt Pat, en dus laat hij zich niet kortwieken door genres of stromingen. Opa sneeuwt is een dichtbundel voor ‘kinderen en andere grote mensen’. Het is een multimediaal project met magnifieke tekeningen van Hans Op de Beeck. De roman Het interview zet een onthutsende confrontatie neer tussen twee sterke vrouwen die – beiden opgezadeld met te veel verleden – elkaars doos van Pandora openen. En in Wonderlust onderzoekt hij samen met Caroline Pauwels of en hoe wetenschap kan bijdragen aan de kunst van een mooi leven.

9 regels om in 8 te nemen. Pat Donnez.

Voor het voetlicht: 9 regels om in 8 te nemen.

“Een vraag die ik wel eens krijg van luisteraars of lezers is, of het geen tijd wordt om, na duizenden interviews en vragen, zelf met een visie te komen op onze tijd.  9 regels om in 8 te nemen is een hartstochtelijk pleidooi voor wat ik noem, ‘empathisch pragmatisme’. Wat als we zouden leren om compromissen te sluiten zonder onszelf te compromitteren? En het boek is, hoop ik, een manifest voor onbevangenheid dat in deze sombere tijden enig soelaas probeert te brengen. Klaag niet over het donker, maar steek liever een kaars aan.”

Melissa Giardina

Melissa Giardina. (Foto: Michiel Devijver en Iedereen Leest)

Melissa Giardina is het gezicht van Vindetta!, haar bedrijf dat sinds 2020 alles verenigt wat ze het liefste doet: auteurs en kunstenaars interviewen, modereren, redigeren, vertalen, maar ook PR en communicatie. Ze behaalde een master als vertaler Engels/Italiaans, houdt van fotografie en film, maar is vooral en bovenal een notoir veellezer, belust op schoonheid en verwondering in taal en verhaal. Ze dweept iets te vaak met Sylvia Plath, Hugo Claus en Peter Verhelst en is groot liefhebber van het kortverhaal. Melissa werkte jarenlang als boekhandelaar bij onder andere Paard Van Troje in Gent en was ambassadeur van het Leesfonds bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.Ze is vast panellid van Uitgelezen (het live boekenprogramma in VierNulVier), lid van het Arkcomité van het Vrije Woord en jurylid van De Bronzen Uil en de Vloedschrijfwedstrijd. De liefde van haar leven is schrijver en journalist Roderik Six. Giardina heeft Siciliaanse en Brusselse roots, maar woont en leest in Gent. 

Voor het voetlicht: Jeroen Maris

De stilte in het salon is dik en lomp. Ik vraag me af of mijn vinger een verschil kan maken, of ik in dat obese zwijgen kan prikken, maar dan barst de zus van mijn moeder in hikken en snikken uit, een aardappelmesje dat de stilte schilt. Ze heeft een zakdoek bij, daar moet al het verdriet in. Ik voel voor het eerst dat een familie confetti is, stippen geperforeerd uit hetzelfde papier.

Dertig jaar later loopt mijn dochter de aula van haar eerste begrafenis uit. Ze jubelt omdat er van de dag nog heel veel overblijft. Het herfstlicht spreekt en ik zwijg, blij dat mijn dochter zichzelf heeft leren praten.
– fragment uit Stippen

Jeroen Maris. (Foto: Jasmine Baert)

‘Sinds een jaar of twee kijk ik elke week steevast uit naar de column van Jeroen Maris in De Morgen. Hij schrijft kleine, intieme stukjes in de traditie van Martin Bril en Bernard Dewulf waarin vaak de verscheurdheid tussen klein dorp en wereldstad resoneert, dochter Polly steeds een glorieuze rol toegeschreven krijgt, en die mij zonder uitzondering, stukje voor stukje, ontroeren, doen lachen, wegdromen, filosoferen – tegelijkertijd.

Maris debuteerde als twintiger bij Humo. Zijn forte is het grote, zachte interview, fraai gestileerd uitgeschreven. Hij had twee jongensdromen: Humo én romans schrijven. Misschien is het zo stilaan tijd voor de tweede. Ik verlang tot de dag waarop Jeroen mij eindelijk het eerste hoofdstuk stuurt en ik kan antwoorden: “Ja! Maris! Nog!”’


Wil je je graag abonneren op Kluger Hans en twee keer per jaar nieuw literair talent ontdekken? Dat kan hier! Je vindt dan als eerste het nieuwste nummer in je brievenbus. Wil je enkel #47 Confabulatie aanschaffen? Haast je dan naar onze webwinkel!

Ontmoet het schrijftalent van morgen. Kluger Hans is er voor de nieuwsgierige lezer die graag verder kijkt dan de gevestigde namen. Via dit tijdschrift leer je nu al de auteurs kennen die over vijf jaar op ieders salontafel prijken. Mei en oktober zijn onze oogstmaanden. Dan lanceren we een nieuw themanummer waarin we verhalen, poëzie, essays en theaterteksten van opkomend en onbekend talent verzamelen in een papieren jasje. Er is maar een grondregel: tekstvormgeving en beeldende kunst spelen steeds op elkaar in.


DIT BERICHT DELEN